Gradska čistoća ne odnosi stari nameštaj pored kontejnera! Šta raditi sa krupnim otpadom?

Foto-ilustracija: Pixabay

Stiglo je proleće! Trava počinje da zeleni, drveće da lista, a mnogi koji adaptiraju svoje kuće i stanove ostavljaju komšijama krupni otpad pored kontejnera za uspomenu i dugo sećanje. Slika koju svakog proleća često srećemo po gradovima širom Srbije nisu, nažalost, visibabe već veliki komadni nameštaj ili šut od renoviranja bačen pored kontejnera. Iako mnogi misle da su ovim potezom rešili đubreta, taj prizor zapravo će ostati još dugo da svi u njemu „uživamo“. U čemu je problem? Gradska čistoća nema obavezu da ga odnese!

Naravno, stanovi i kuće se moraju renovirati i tu nema zbora, ali moramo odgovornije postupati s otpadom. Zato smo istražili šta prilikom renoviranja treba uraditi da vas komšije ne zamrze kao i da naši gradovi ipak budu lepi… i u proleće.

Veliki otpad poput građevinskog šuta ili krupnog nameštaja (sofe, fotelje, kreveti) nije moguće odneti standardnim kamionima (đubretarima) jer jednostavno nisu tehnički prilagođeni za tako nešto. Zbog toga Gradska čistoća u većim gradovima ima kontejnere za krupni otpad koji se postavljaju na unapred zakazanom mestu. Raspitali smo se koga zvati i kako rešiti ovaj problem.

Za uredniji Novi Sad

Za Novi Sad je potrebno pozvati Gradsku čistoću na telefon 021/6333-884 (od 8 h do 13 h) kako bi se rezervisao termin za postavljanje kontejnera za krupni otpad u koji ćete zatim smestiti krupan otpad.

Ukoliko je pak neko već ostavio šut i nameštaj pored kontejnera, potrebno je da kao savestan građanin prvo pozovete komunalnu inspekciju na broj 021/4872-444 gde ćete dispečeru dati lokaciju mini deponije. Inspekcija će zatim proslediti nalog Gradskoj čistoći koja će organizovati odnos u sledećih par dana.

U praksi je ipak nešto drugačije. Testirali smo ovaj postupak u Novom Sadu tako što smo pozvali komunalnu inspekciju, kontaktirali Gradsku čistoću preko telefona i preko Facebooka. Obećano ja da će šut biti odnešen ali od tada je prošlo deset dana, a šut i dalje stoji. Čekamo i dalje…

Update: Nakon dve nedelje, kabasto đubre je odnešeno i u blizini je postavljen kontejner za šut.

Za čistiji Beograd

Odlukom o održavanju čistoće predviđeno je da se svake prve subote u mesecu obavlja organizovano sakupljanje kabastog smeća. Tog dana Beograđani treba da ostave pored kontejnera neupotrebljive kabaste stvari, stari nameštaj, aparate za domaćinstvo i slično, a ekipe JKP Gradska čistoća ga besplatno odnose. Za najave odnošenja većih količina kabastog smeća, telefoni za pravna lica su 011/2782-132 i 011/2758-090, a za građane 011/2768-770.

A u praksi? Pozvali smo telefon za građane u 15.45 i niko se nije javljao na telefon. Takođe, poslali smo e-mail na infocentar@gradskacistoca.rs ali nam nije odgovorio.

Šutu je mesto na deponiji

Ono što svako od nas treba da uradi kada renovira stan jeste da angažuje majstore za odnos šuta na deponiju. On se pakuje u velike vreće i zajedno sa starim nameštajem se kaminom transportuje do deponije gde mu je i mesto. Pored kontejnera nije! Ova usluga se naplaćuje od 50 do 60 evra po kamionu što je ujedno i glavni razlog zbog čega građani izbegavaju da se odluče za ovaj postupak pa na kraju šut završi pored kontejnera. Zbog toga nadležne službe moraju biti ažurnije na pozive građana kako nam se gradovi ne bi pretvorili u mini deponije.

Autorka: Sonja Brstina

Izvor: Gradnja