Gradovi koji su pioniri u smanjenju emisija gasova staklene bašte

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Neki od najvećih svetskih gradova, uključujući London, Pariz i Njujork više ne povećavaju emisije gasova staklene bašte.

Nova analiza udruženja pod nazivom C40 Cities otkrila je da je 27 gradova, u kojima ukupno živi 54 miliona ljudi, doživelo vrhunac ispuštanja štetnih gasova u atmosferu 2012. godine. Od tada, emisije su opadale za oko 2% svake godine dok su ekonomije ovih gradova rasle za u proseku oko 3% godišnje.

Glavni faktori koji su doveli do ove pojave jeste dekarbonizacija električne mreže, povećanje energetske efikasnosti, obezbeđivanje čistijih alternativa vozilima kao i smanjenje otpada i povećanje stope reciklaže.

Ova organizacija je udruženje gradonačelnika gradova koji su lideri u borbi protiv klimatskih promena.

Drugi uspešni gradovi sa ovog spiska su Barselona, Berlin, Boston, Čikago, Kopenhagen, Los Anđeles, Madrid, Melburn, Milan, Rim, Stokholm, Toronto, Varšava i drugi.

Do danas, gradonačelnici više od 60 gradova obavezali su se da razviju i otpočnu sa implementacijom ambicioznih klimatskih planova do 2020. godine. Oni žele da postignu ciljeve koji su veći od nacionalnih obaveza koje su preuzete potpisivanje Pariskog sporazuma.

Očekuje se da će mnogi drugi gradovi pratiti ove lidere i dostići vrhunac emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.
Ovi ohrabrujući podaci predstavljeni su na Globalnom samit u San Francisku koji je održan prošle nedelje.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews