Gradonačelnik čuva ovce dok se pastir oporavlja od koronavirusa

Vesti | Svet

Neverovatno, ali istinito – gradonačelnik malog italijanskog mesta Petrozino, na ostrvu Sicilija, Gaspare Đakalone svakog dana odlazi da čuva ovce pastira koji se zarazio koronavirusom. U trenutku kada je dobio molbu građanina koji nije znao kako da reši svoj veliki problem, ovaj gradonačelnik kaže kako nije oklevao ni časa i odmah se prihvatio posla da sam čuva stado od čak 250 ovaca.

Posebna priča, puna građanske solidarnosti u ovim teškim vremenima. Petrozino je grad sa nešto više od 8.000 stanovnika, pa sembrzo pročulo za problem jednog od njegovih stanovnika.

Nakon što je dobio dijagnozu, pastir Antonio, ne znajući kako da sačuva svoje ovce u svom odsustvu, setio se i obratio  gradonačelniku za pomoć.

Gradonačelnik je ozbiljno shvatio novi zadatak i odmah se telefonom raspitao za svoja nova zaduženja. Zatražio je  informacije neophodne za obavljanje njegovog novog posla i zasukao rukave.

Već u nedelju ujutru bio je na novom radnom mestu. Gasparu očigledno prija pastirski život, pa se na njegovom Fejsbuk profilu ubrzo našla fotografija na kojoj je uslikan sa jaretom koje je došlo na svet tokom njegove smene.

Gradonačelnik će održati obećanje dato pastiru i brinuti o životinjama dok se on ne vrati.

„Ovog jutra ćete me zateći među ovcama, jarićima i kozama jer me Antonio svaki dan zove i sa knedlom u grlu mi ponavlja da njegove životinje ne smeju biti napuštene. Čitava njegova porodica je zaražena i nema kome da se obrati za pomoć oko ispaše njegovg stada tokom perioda izolacije. Koronavirus pogađa direktno i indirektno sve nas. Nikada nisam mislio da to što sam gradonačelnik predstavlja bog zna šta i da ima veze sa slavom i čašću. Za mene, biti gradonačelnik, znači gaziti po blatnjavom polju, tamo gde se ljudi znoje, gde rade i žrtvuju se. Danas, time što zamenjujem Antonija, osećam da sam više gradonačelnik nego ikada pre“, istakao je Đakalone.

Simpatični gradonačelnik je diplomirao ekonomiju u Palermu i odmah potom završio i master studije iz oblasti  poslovne administracije. Počeo je da radi kao državni službenik u Evropskoj investicionoj banci u Londonu i nikada nije ni pomislio da će postati  gradonačelnik, a kamoli se naći u ulozi pastira. Ali, kao što je već rekao „I ovo je deo koronavirusa“.

Jovana Canić