Gradi se prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača u Ujedinjenom Krajevstvu

Foto-ilustracija: Unsplash (Applinary Kalashnikova)

Oko 2.000 Engleza bi uskoro moglo da napaja svoja domaćinstva strujom proizvedenom u vetroelektrani u njihovom vlasništvu, na taj način smanjujući sopstvene račune za električnu energiju.

Iza pokretanja projekta izgradnje prvog postrojenja na energiju vetra u svojini građana Ujedinjenog Kraljevstva stoji startap preduzeće „Ripple Energy“ i energetske kompanije „Co-op Energy“ i „Octopus Energy“. Vlasnici će trošiti struju iz vetroparka „Graig Fatha“ u Velsu.

Kako je najavljeno, vetroelektrana će biti puštena u rad na početku 2021. godine.

Uz ulaganje od minimalno 250 funti (oko 280 evra), prosečna domaćinstva koja se odluče da budu investitori i potrošači u sklopu ovog neobičnog projekta ostvarivaće godišnje uštede na računima za električnu energiju od oko 12,5 odsto.

Sara Merik, izvršna direktorka „Ripple Energy“, je ovim povodom izjavila: „Niste u mogućnosti da posedujete malo elektrane na ugalj ili nuklearke kako biste zadovoljavali potrebe svoje kuće za strujom, ali itekako možete posedovati deo vetroparka.“ Merik je dodala da je ogromna promena izvodljiva i da je ljudi prihvataju i da žele da učestvuju u stvaranju bolje i čistije budućnosti.

Jelena Kozbašić