Gradi se novi pešački most u Podgorici od dva miliona evra

Mobilnost

Foto: Glavni grad Podgorica

Podgorica će naredne godine dobiti još jedan pešački most vredan skoro dva miliona evra, a kamen temeljac za njega danas su položili predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković. Most će biti dugačak 125 metara, širok 6,4 metra, imaće dve biciklističke staze i biće prilagođen osobama sa invaliditetom. Pešački most će služiti za prenos hidrotehničkih instalacija i deo je projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

„Ovo nije samo veliki projekat na unapređenju komunalne infrastrukture u Podgorici, ovo je razvojni projekat. On će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građana Podgorice, očuvati naše prirodno okruženje kao što je reka Morača i Skadarsko jezero“, rekao je predsednik Marković i dodao da je dobio informaciju da radovi na izgradnji kolektora, vrednog preko 50 miliona evra, idu odlično.

Premijer je zahvalio gradonačelniku i njegovom timu na svemu onome što rade u Podgorici i ovih dana i par godina unazad. Čestitao im je ne kao zvaničnik države, nego kao stanovnik Glavnog grada.

„Podgorica se menja neverovatnom brzinom. Podgorica postaje savremen evropski grad. Svakoga dana se sanira ili završava neka nova ulica, uređuju se zelene površine, parkovi“, rekao je premijer Marković.

Konstatujući da izgradnja mosta u ovom vremenu punom izazova predstavlja podvig, gradonačelnik dr Ivan Vuković je kazao da most važan ne samo kao vredan infrastrukturni projekat, nego i kao deo sistema za prečišćavanje otpadnih voda koji se uspešno gradi u Podgorici. Izrazio je očekivanje da će kompanija „Bemax“, koja gradi ovaj most, radove završiti i pre isteka roka od 14 meseci.

„Podgorica je lokomotiva ekonomskog razvoja Crne Gore i zato je veoma važno da razvoj Glavnog grada nijednog momenta nije usporen. Naprotiv. Ja mislim da smo mi uprkos svemu ovome čemu svedočimo poslednjih meseci uspeli da taj razvoj intenziviramo. O tome govore brojni podaci – možemo da kažemo to i tako što ćemo ukazati na činjenicu da je ovo treći most koji se gradi na teritoriji Glavnog grada nakon onoga na Smokovcu i onoga na trasi buduće jugozapadne obilaznice“, rekao je gradonačelnik Vuković.

On je podsetio da su samo u poslednjih nekoliko sedmica krenuli u izgradnju jednog bulevara vrednog 25 miliona evra, raspisali tendere za izgradnju četiri nova bulevara, jednog vrtića u bloku VI i danas ovog mosta.

Gradonačelnik Vuković je iskazao zahvalnost Premijeru i Vladi na podršci razvojnim potrebama Glavnog grada: „I uprkos brojnim izazovima i zahtevima iz različitih delova naše države, nikada se nismo osetili zapostavljenima u tom smislu“

Izvor: Glavni grad Podgorica