Gradi se “eko-neboder” u Londonu

Svet

walkie_talkie_melts-1

Francuski arhitektonski studio Šartije-Korbason, u saradnji s britanskim studijom VS, predstavio je plan gradnje nebodera od „otpada“ koji su napravili stanari.

Prvi „ekološki“ neboder pojaviće se u Londonu, i u celini će biti obložen pločama od recikliranog papira i plastičnog otpada.
Neboder bi „rastao“ s vremenom, u zavisnosti od toga koliko otpada naprave budući stanari, a arhitekte očekuju da bi fasada trebalo da bude gotova za godinu dana. Izgradnjom ovakvog nebodera smanjila bi se količina otpada, kao i troškovi izgradnje.

Inicijalni kostur zgrade bio bi napravljen od cevi koje podsećaju na skele od bambusa, a u koje bi se kasnije ugrađivali reciklirani elementi. Montažne skele rasle bi zajedno sa neboderom, te bi se tako osigurao organski rast zgrade u skladu sa potražnjom za stambenim prostorima.

Na krovu nebodera postavio bi se pogon za reciklažu, dok bi se u prizemlju nalazilo dvorište za prikupljanje različitih materijala, kao što su staklo, plastika i papir.

Jednom završen, neboder bi trebalo da ima izgled uske i visoke piramide ispunjene prozirnim panelima od recikliranog stakla i plastike, kako bi se omogućio maksimalni ulazak dnevnog svetla u životni prostor. U konstrukciji ovog eko-nebodera predviđene su i mini vetroelektrane, radi proizvodnje energije za napajanje liftova i obezbeđenje rasvete.

izvor/slika:b92/građevinarstvo