Građevinskim mašinama uništili NP “Skadarsko jezero”

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Na prostoru Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, u mestu Bobija, nadzornici su našli na građevinske mašine kojima je uništen jedan deo ovog zaštićenog dobra. Takođe, na lokaciji Bolje sestre, zatekli su izvođenje nezakonitih građevinskih radova čime je ugrožen biodiverzitet zaštićenog područja.  Oba slučaja odmah su prijavljena nadležnim organima.

“Naglašavamo da ćemo jezero odlučno štititi od svake vrste nelegalne radnje. Služba zaštite Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, uključujući i Službe zaštite drugih parkova, u narednom periodu, intenziviraće aktivnosti u cilju efikasnije kontrole prostora od svih oblika nezakonitog delovanja”, navodi se u saopštenju NPCG.

Kako dalje objašnjavaju, imajući u vidu da je ključna funkcija Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore očuvanje i zaštita najznačajnijih prirodnih i kulturnih vrednosti pet zaštićenih područja, naglašavamo da su Nacionalni parkovi Crne Gore pristupili najodgovornijem sprovođenju svih zakonom definisanih mera i propisa, shodno svojim nadležnostima, kako bi stanje ukupnog biodiverziteta sačuvali za sadašnje i buduće generacije.

“Ističemo da Nacionalni parkovi Crne Gore prepoznaju ukupno građanstvo kao svog najbližeg saradnika u očuvanju brojnih vrednosti i apeluju da sve nezakonite radnje i aktivnosti na prostorima NPCG prijave kako bi se u urgentnom roku reagovalo i sprečila devastacija zaštićenih područja”, zaključuju iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Izvor: Nacionalni parkovi Crne Gore