Građanima leve obale Dunava Grad Beograd će rešiti probleme

Vesti | Srbija

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas porodice iz ulice Pavla Ivića u Borči čiji su domovi pogođeni nedavnom poplavom izazvanom obilnim padavinama.

Foto: Grad Beograd

Obilasku su prisustvovali sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretar za upravu Nikola Prelević, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot i direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan” Ljubiša Đurović.

Nikodijević je podsetio da je opštinski Štab za vanredne situacije Palilule ukinuo vanrednu situaciju na delu teritorije na levoj obali Dunava i da današnja poseta ovom delu grada ima za cilj da se utvrdi kako napreduje sanacija terena.

„Prvi, urgentni deo, odmah posle izlivanja vode, urađen je na profesionalan način. Zahvaljujući stručnom i profesionalnom radu svih službi nije došlo do pojave infekcije ni zaraza, a i dalje nastavljamo da pomažemo stanovnicima ovog dela grada.

Sada je na redu traženje sistemskog rešenja za naselja na ovoj obali Dunava. Prošle nedelje potpisan je ugovor sa Evropskom investicionom bankom o projektu izgradnje kanalizacije, a dinamika je takva da ćemo 35 miliona evra dobiti od EIB-a, a Grad Beograd uložiće oko 13 miliona evra.

Verujem da će projektovanje biti gotovo do kraja godine i da ćemo od marta sledeće godine početi sa izvođenjem radova“, kazao je Nikodijević.

On je istakao da uporedo sa tim treba raditi na mreži kanala koji postoje na levoj obali Dunava.

„Nažalost, veliki deo kanala bio je ili zatrpan ili pregrađen, velika količina vode nije imala gde da ode i zato je došlo do zadržavanja atmosferskih voda.

Uradili smo mapiranje celog terena, vlada je izdvojila 218 miliona dinara „Srbijavodama” koje će tretirati sve kanale na levoj obali i privesti ih nameni. Kada govorimo o sanaciji štete, do petka je bio rok za prijavu svih oštećenih.

U Opštinu Palilula stiglo je više od hiljadu zahteva i u toku je njihova obrada, pa verujem da će vrlo brzo građani dobiti jedan deo nadoknade. Ona iznosi od jedne do tri prosečne plate na teritoriji grada, što može dostići i do 200.000 dinara po domaćinstvu.

U međuvremenu je urađena je asanacija čitavog terena. Dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija su obavljene ne samo na terenu već i u stambenim i pomoćnim objektima. Trenutno se u kanale ubacuje larvicid, a prethodno je već obavljeno zaprašivanje komaraca. Voda za piće dostupna je na celoj teritoriji Palilule, osim na području Popove bare gde je na terenu pet cisterni za stanovništvo, vrtiće, mesnu zajednicu i druge objekte“,  kazao je Nikodijević.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot istakla je da se, pored svih drugih mera, mnogo uradilo i na prevenciji i otklanjanju uzroka potencijalnog nastanka epidemije i zaraze.

„Do sada smo obradili 2.200 domaćinstava, ekipe su stalno na terenu, radimo dezinfekciju, deratizaciju i suzbijanje larvi komaraca u kanalima.

Građanima smo podelili sredstva koja mogu sami da ubace u svoje septičke jame, tablete larvicida, sredstva za dezinfekciju ruku i tu smo za svaku potrebu građana.

Molimo građane za strpljenje jer se ne može sve odjednom uraditi, ali uveravam sugrađane da ćemo obići sva mesta i da će posao biti obavljen na najbolji način“, istakla je Dragana Despot.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević