Građani Pančeva uspešno reciklirali

 

Foto: Pančevo MOJKraj.rs

Foto: Pančevo MOJKraj.rs

U Pančevu je održana akcija „Otpad odvoji, poklon osvoji“. Ova ekološka akcija imala je za cilj afirmaciju recikliranja PET boca i aluminijumskih konzervi.

Akciju su minulog vikenda u Pančevu zajedno sproveli Ekostar PAK, JKP Higijena Pančevo, JKP Zelenilo Pančevo i Udruženje mladih iz Jabuke.

Građani Pančeva su dobili na poklon ceger za donetih 10 PET boca ili pet aluminijumskih limenki koje su ubacivali u namenski kontejner.

Foto: Pančevo MOJKraj.rs

Foto: Pančevo MOJKraj.rs

Nemanja Bojić iz Unije mladih iz Jabuke kaže da su u saradnji s Ekostar pakom iz Beograda, koje se bavi smanjenjem ambalažnog otpada u životnoj sredini i komunalnim preduzećima Higijena i Zelenilo došli na ideju da animiraju sugrađane da počnu da recikliraju PET ambalažu i limenke.

– Projekat “Otpad odvoji, poklon osvoji” je zamišljen tako da motivisanjem i nagrađivanjem građanki i građana Pančeva razvija svest o separaciji komunalnog otpada. To znači da želimo da motivišemo građane da razvrstavaju otpad kod kuće, da ove dve vrste ambalaže donesu i predaju nama na štand, a mi ćemo ih za trud nagraditi jednom torbom, odnosno cegerom, kaže Nemanja Bojić.

Prikupljeni reciklabilni materijali biće odnet na dalju reciklažu.

Inače, volonteri Unije mladih iz Jabuke će nastaviti sa ovom akcijom svake subote i nedelje od osam do 12 časova, do kraja septembra, na štandu ispred upravne zgrade na Zelenoj pijaci u Pančevu uručivati cegere za kupovinu izrađene od reciklirane plastike.

Milisav Pajević