Grad Užice pristupio Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

Foto-ilustracija: Unsplash (Dejan Zakic)

Projekat ”Cimate Action Zlatibor” ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama, a u ovom projektu učestvuju Grad Užice i Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Grad Užice danas je pristupio “Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju” koji je 2008. godine pokrenut na inicijativu Evropske unije. Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da će na teritoriji svog grada ili opštine sprovesti neophodne aktivnosti kako bi se povećala energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije.

“Značaj potpisivanja ovog sporazuma, pored toga što doprinosi povezivanju lokalnih i regionalnih centara, ogleda se i u poštovanju svih energetskih i klimatskih evropskih standarda. Grad Užice se obavezuje da će potpisivanjem sporazuma do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida i ostalih štetnih gasova na teritoriji grada za najmanje 40 odsto. Benefit potpisivanja sporazuma je i u tome što ćemo upravo kao potpisnici ovog sporazuma moći da sa svojim projektima učestvujemo na međunarodnim konkursima koji se odnose na ovu oblast”, istakla je posle potpisivanja sporazuma gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Člab gradskog veća za zaštitu životne sredine Nada Jovičić istakla je da se potpisivanjem ovog sporazuma ne nameću nikakve nove takse ni fizičkim ni pravnim licima, već da je neophodno nastaviti procese koji su i sada aktivni oblasti energetske efikasnosti kako bi se u narednim godinama postigao konačni cilj.

Pored Grada Užica potpisnici sporazuma su i opštine Čajetina, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Arilje, Požega, Kosjerić i Bajina Bašta. To će prema rečima Petra Vukotića, menadžera projekta, doprineti bržem donošenju Regionalnog akcionog plana i formiranju Centra kompetencija za energetsku efikasnost i životnu sredinu Zlatiborske oblasti.

“Idemo ka tome da prvi u Srbiji dobijemo Zeleni region. Time ulazimo na listu svih gradova i opština Evropske unije koji su se obavezali da će smanjiti nivo ugljen dioksida za 40 procenata do 2030. godine. To jeste veoma ambiciozan plan, ali bitno je da se zna da opštine moraju da se trude i preduzimaju određene aktivnosti na godišnjem nivou”, dodao je Vukotić.

Projekat “Cimate Action Zlatibor” finansira Evropska klimatska inicijativa u saradnji sa Nemačkim saveznim ministarstvom za životnu sredinu i nemačkom organizacijom GIZ.

Energetski portal