Grad Sombor sadnjom lavande podstiče osnaživanje žena

Vesti | Srbija

Grad Sombor će kroz projekat „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ obezbediti 30 000 sadnica lavande koje će biti posađene na teritoriji grada i predstavljaće podsticaj za osnaživanje žena koje su spremne da uzgajanjem lavande razvijaju poljoprivrednu delatnost i budu deo socijalnog preduzetništva.

Foto: pixabay

Grad Sombor će kroz ovaj projekat dati doprinos za unapređenje žena u lokalnoj zajednici, stimulisanju samozapošljavanja i preduzetništvu žena, kao i unapređenju kvaliteta života u pograničnom regionu Srbije i Mađarske.

Projektom je predviđeno da ženama uključenim u ovaj program bude pružen set podrške kroz različite vidove obuka, analize zemljišta, sadnje i uzgajanja lavande, proizvodnje i prerade eteričnog ulja i pomoć u plasiranju proizvoda na tržište.

Realizacija projekta sufinansira se sredstvima Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020.

Rok za podnošenje prijava je 4. mart ove godine, a pravo na učešće u ovom programu imaju žene sa prebivalištem na teritoriji ruralnih područja grada Sombora uz uslov da su vlasnice, zakupnice, odnosno korisnice obradivog zemljišta.

Javni poziv dostupan je ovde.

Milisav Pajević