Grad Livno besplatno deli poljoprivrednicima sadni materijal

Vesti | Hrana | Region

U situaciji borbe protiv širenja koronavirusa, livanjska Gradska uprava se potrudila da pomogne tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima, i to tako što im je osigurala besplatnu podelu neophodnog sadnog materijala, prenosi BHRT.

Foto: Wikipedia/Marko Pokrajac

Cilj besplatne podele sadnog, odnosno semenskog materijala jeste podstaći poljoprivrednike da zaseju što više obradivih površina kako bi dodatno proizvodili hranu.

Podela semenskog materijala vrši se posredstvom poljoprivredne apoteke i uz strogo poštovanje propisanih mera borbe protiv širenja koronavirusa. “Dele se krompir semenski, kukuruz, luk, mrkva i cvekla”, kazao je Božo Periša, vlasnik poljoprivredne apoteke.

Poljoprivredni proizvođači itekako pozdravljaju ovaj gest Gradske uprave. Procenjuje se da bi, zahvaljujući besplatnoj podeli sadnog, odnosno semenskog materijala, u Livnu uskoro mogli biti na desetine dodatnih hektara zemljišta pod usevima.

“Te površine su predviđene da se u najvećoj meri zaseju semenskim krompirom za koji je grad Livno osigurao dovoljne količine sadnog materijala”, kazala je Smiljanka Propadalo, voditeljka stručne Službe za razvoj poljoprivrede.

Za besplatno preuzimanje sadnog materijala prijavilo se oko 700 građana. “I sigurno da smatramo da je ovo možda i najbolji način da kroz konkretnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima osiguramo da svi oni koji žele da mogu posaditi, da mogu da završe setvu na što lakši način”, kazao je Luka Čelan, gradonačelnik Livna.

Ova akcija besplatne podele sadnog materijala, Grad Livno će koštati oko 200.000 konvertibilnih maraka.

Izvor: Bljesak.info