Grad Kragujevac će preuzeti sva dugovanja Vodovoda za električnu struju

Vesti | Srbija

Foto: Grad Kragujevac

Pregovori koji su vođeni između predstavnika grada Кragujevca, rukovodstva Vodovoda i predstavnika sindikata ovog preduzeća rezultirali su potpisivanjem sporazuma i prekidom štrajka. Sporazum su potpisali gradonačelnik Кragujevca Radomir Nikolić, direktor JКP “Vodovod i kanalizacija” Nebojša Jakovljević i predsednik Sindikata “Nezavisnost” Saša Mihajlović.

Sporazum predviđa da se od januara naredne godine razlika u ceni rada po času od 57 do 155 dinara, zbog zakonskih propisa koji trenutno ne dozvoljavaju njeno povećanje, isplaćuje kroz doplatu zarada zaposlenih u JКP “Vodovod i kanalizacija”.

Dogovorena je i isplata solidarne finansijske pomoći za 2019. godinu u prvih šest meseci naredne godine.

Takođe je dogovoreno da lokalna samouprava u skladu sa svojim ovlašćenjima, u najkraćem mogućem roku otpočne pregovore za zaključivanje Кolektivnog ugovora za komunalna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač Grad.

Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da je dogovor postignut u skladu sa finansijskim mogućnostima. Veoma nam je važno da osnovna delatnost u Vodovodu funkcioniše kako treba.

– Učinićemo sve što možemo da se materijalni položaj i uslovi u kojima rade zaposleni poboljša. Grad će preuzeti i sva dugovanja Vodovoda za električnu struju. Sve su to mere kojima želimo da stavimo Vodovod na zdrave noge, kazao je Nikolić.

Predsednik Sindikata “Nezavisnost” ovog preduzeća Saša Mihajlović istakao je da je učinjen prvi korak, pa će 400 radnika sada imati veću zaradu. Svesni smo toga da Zakon koji se odnosi na povećanje zarada u javnom sektoru, ograničava osnivača i poslodavca, ali očekujem da će u narednih šest meseci problem povećanja cene rada po radnom satu biti rešen.

Milisav Pajević