Grad ili gasna komora: Zagađenje vazduha u Nju Delhiju

Foto: YouTube (screenshot)

Više od 20 miliona stanovnika Nju Delhija i dalje se danas guši u toksičnom smogu, zbog kog su zatvorene škole i gradilišta.

Magla je od jutros ušla u zgrade, poslovne prostore, ali i stanice metroa.

Reč je o jednom od najtežih udara zagađenja vazduha koje je indijska prestonica doživela poslednjih godina, a neki indijski zvaničnici su situaciju opisali kao „gasnu komoru“.

„Dim je svuda i ljudi, i mladi, i deca, i stari, imaju problema s disanjem. Oči gore“, rekao je jedan lokalni funkcioner.

Na snagu će stupiti alternativno saobraćanje automobila, pri čemu automobil može da se vozi svaki drugi dan u zavisnosti od toga da li mu se registracija završava na paran ili neparan broj. Ta mera će biti aktivna do 15. novembra.

Vlasti su u petak naložile zatvaranje škola i obustavljanje građevinskih radova u širem regionu Nju Delhija, a lokalne vlasti su đacima podelile zaštitne maske.

Američka ambasada u Nju Delhiju je u 10 sati po lokalnom vremenu izmerila koncentraciju čestica PM2,5 u nivou od 469 mikrograma po kubnom metru vazduha. Radi poređenja, nivo izmerenih PM2,5 čestica u Parizu je 6, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se na dnevnom nivou ne prelazi koncentracija od 25 mikrograma po metru kubnom.

Izvor: Zelena Srbija