Grad Beograd traži partnera za izgradnju postrojenja na deponiji u Vinči

Srbija | Upravljanje otpadom

Grad Beograd traži partnera za izgradnju postrojenja na deponiji u VinčiIzgradnja postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada deponije u Vinči počeće ovog proleća, a planirano je da se u roku od 2 do 2 i po godine u potpunosti reši taj problem, rečeno je na prvoj sednici novoformirane Komisije za izgradnju postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada komunalne deponije u Vinči 15. aprila u zgradi Starog dvora.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović prisustvovala je toj sednici i tom prilikom je podsetila da je rešavanje tog problema, koji je nazvala ekološkom “bombom”, započelo još 2007. godine, ali da se od toga odustalo i da sada Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine radi na rešavanju tog problema zajedno sa gradom Beogradom. Ministar je istakla da je važno da deponija ispuni ekološke, energetske i ekonomske zahteve i da gradu Beogradu donese dodatne prihode kroz kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Mihajlović je najavila da će se deponija najverovatnije proširi na 130 hektara i da još nisu urađene kompletne analize kapaciteta proizvodnje toplotne i električne energije.

Vrednost investicije ovog projekta biće između 250 i 300 miliona evra, a za realizaciju projekta grad Beograd planira da pronađe partnera, što je predsednik privremenog organa Siniša Mali najavio kroz pronalaženje partnera iz celog sveta, za potrebe čišćenje deponije, recikliranje i proizvodnju električne energije. On je najavio i da će se početi sa rešavanjem pravno-imovinskih odnosa na oko 300 parcela, kako bi se počelo sa izgradnjom postrojenja, a deponija proširila.

U narednom periodu biće poznato da li će se ući u koncesiju, javno privatno partnerstvo ili neki drugi oblik saradnje sa partnerima, na šta će uticati i sama studija izvodljivosti.

B.R.
foto: merz