Gotovo 684 miliona kuna ulaže se u vodokomunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Gotovo 684 miliona kuna biće uloženo u vodnokomunalnu infrastrukturu na području Grada Zaprešića i opština Bistra, Brdovec, Pušća, Marija Gorica, Dubravica i Luka u Zagrebačkoj županiji. Naime, danas je potpisan Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinansiranju za „Projekat poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić“.

„Veseli nas da vidimo ovakve pozitivne primere gde u važnom projektu sedam jedinica lokalne samouprave, grad i šest opština, funkcionišu kao jedno“, rekao je ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić, naglasivši kako bi trebalo da ceo projekat bude gotov do kraja 2022. godine.

Ovaj projekat sprovodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ gde će za  realizaciju biti osigurano 387.792.012,26 HRK, odnosno 70 odsto od ukupno prihvatljivih troškova.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istakao je kako je osiguravanjem evropskih sredstava zaprešićki kraj postao primer drugim opštinama i gradovima kako realizovati velike  i zahtevne projekte. „Veliki je to izazov, ali spremni smo da tokom jeseni raspišemo oglase koji će doprineti podizanju standarda u značajnom delu Zagrebačke županije.“

Radovima koji će uslediti nakon potpisivanja ovih ugovora zadovoljan je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je naglasio kako se na području županije sprovode i drugi vodnokomunalni projekti.

Realizacijom Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić doprineće se očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće, kao i zaštiti vodnih resursa i povezanih ekosastava i okoline u celini.

„Iza nas je izuzetno zahtevan posao“, podsetio je generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković rekavši kako će dobrobiti ovog projekta osetiti 19.118 stanovnika koji će biti spojeni na sastav javne odvodnje. „Priključenost na području aglomeracije Zaprešić biće povećana sa sadašnjih 69 na 92 odsto, a na području aglomeracije Donji Kraj sa sadašnjih 0 na 91 odsto“, zaključio je Đuroković.

Realizacijom ovog projekta, odnosno izgradnjom i rekonstrukcijom sastava javnog vodosnabdevanja smanjiće se i gubici u sistemu, te će se osigurati funkcionalnost i veći stepens pouzdanosti vodosnabdevanja za dodatnih 6.861 stanovnika. Uz navedeno, dogradiće se postojeći uređaj za prečišćavanje otpadnih voda na III stepen prečišćavanja i kapaciteta 70 000 ES i postrojenja za obradu mulja.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike