Goran Vesić: Država uz Grad Beograd u borbi protiv nelegalne gradnje

Vesti | Srbija

 

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

Formiranje Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole od strane Prvog osnovnog tužilaštva predstavlja nastavak akcije koju je pokrenuo Grad Beograd kako bi se stalo na put nelegalnoj gradnji, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao da je prirodno da i tužioci budu deo tog procesa, poput gradskih ili opštinskih inspekcija.

– Za sledeću nedelju planiramo sastanak sa republičkim tužilaštvom, gde ćemo se dogovoriti kako da uskladimo sve napore koje ulažemo u borbu protiv ove pojave. Dobro je što se tužilaštvo uhvatilo u koštac sa ovom vrstom krivičnog dela, jer bespravna gradnja nije problem samo sa stanovišta bezbednosti. Objekte koji se nelegalno grade niko ne kontroliše, projekti ne prolaze kroz kontrolu Sekretarijata za urbanizam, što je uobičajen postupak u Gradu Beogradu kada se gradi sa građevinskom dozvolom, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, niko ne može sa sigurnošću da kaže da je neki od takvih objekata bezbedan za korišćenje. Drugi problem predstavlja činjenica da se prilikom izgradnje nelegalnih objekata ne plaćaju obaveze, dodao je Vesić, pa tako opština, grad i država ostaju uskraćeni za novac koji im pripada.

– Vreme je da se bespravnoj gradnji stane na put jer je to krivično delo prema članu 219. Krivičnog zakona, zbog čega mi je drago što se tužilaštvo, kao još jedan državni organ, pridružilo borbi protiv nelegalne gradnje. Verujem da zajedničkim snagama možemo da se izborimo sa ovom pojavom. Ovo nije problem koji grad može da reši samostalno, a isto to važi i za opštine, tužilaštvo, Ministarstvo građevine ili notare. Dobro je da su svi državni subjekti udruženi u ovoj zajedničkoj akciji, zaključio je Vesić.

Milisav Pajević