Goran Vesić: Beograd se okreće proizvodnji zdrave hrane

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je sinoć prijemu u Starom dvoru koji je održan povodom početka Svetske konferencije unije veletržnica. Skupu je prisustvovao i direktor JКP „Gradske pijace” Bojan Bajagić, kao i delegati iz više od 30 zemalja koje učestvuju na predstojećoj konferenciji.

Foto: Grad Beograd

Vesić je kazao da je za Grad Beograd velika čast što je domaćin ove konferencije i što će 150 delegata iz preko 30 zemalja sa pet kontinenata uživati u našem gradu.

„Beograd je najznačajnija turistička destinacija u ovom delu Evrope i mi svake godine imamo porast turista od preko deset odsto.

Beograd je takođe grad koji se okreće proizvodnji zdrave hrane. Uloga pijaca u samoj distribuciji hrane je nezamenjiva, a mi u Srbiji imamo običaj da kažemo da su pijace „puls grada” jer na njih dolaze svi i zato su nam one od velike važnosti.

Biće nam veliko zadovoljstvo da vam narednih dana predstavimo Palilulsku pijacu, naš novi projekat, pijacu koja će biti najmodernija u ovom delu Evrope.

Ona je prva koju ćemo rekonstruisati na taj način i tako ćemo narednih godina raditi i ostale. Ispred nas je i proces pretvaranja „Veletržnice” u nacionalnu, što je od velikog značaja za Beograd i Srbiju. Bićete u mogućnosti da prisustvujete i Beogradskom noćnom marketu, manifestaciji kojom želimo da produžimo radno vreme pijaca i obezbedimo i drugačije sadržaje. Želim vam uspešan rad, da zapamtite naš grad i u Beograd se vratite kao turisti. O Beogradu ćete čuti razne stvari, ali će vam svi reći da je naš grad velikog srca u kome ima mesta za svakog prijatelja“,  rekao je Goran Vesić.

Direktor JКP „Gradske pijace” Bojan Bajagić zahvalio je Bordu direktora unije veletržnica što je omogućio da se konferencija održi u Beogradu, zatim zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na podršci, Privrednoj komori Srbije, kao i svima koji su omogućili da se ova konferencija održi u našem gradu.

„Ova konferencija biće primer dobre prakse, a sve naše aktivnosti biće usmerene ka poboljšanju usluge. Na skupu ćemo čuti najznačajnija iskustva sa svih strana sveta, a biće tu tehničkih poseta i drugih aktivnosti koje će vam približiti naš grad i naše pijace. Ovo je samo početak međusobne saradnje i ubeđen sam da ćete iz Beograda otići sa dobrim impresijama, kao i da ćete nam se brzo vratiti“, kazao je Bajagić.

Svetska konferencija unije veletržnica (WUWM – World Union of Wholesale Markets), čiji je domaćin JКP „Gradske pijace” i koja se po prvi put održava u Beogradu, okuplja preko 150 delegata iz više od 30 zemalja širom sveta, među kojima su Švedska, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Poljska, Grčka, Кina, Amerika, Australija, Indija, Argentina, Meksiko i mnoge druge.

Glavna tema konferencije koja će 16. i 17. maja biti održana u hotelu „Metropol” je „Izazovi u lancu snabdevanja svežom hranom”, a sam skup doprineće da se Beograd i Srbija predstave i pozicioniraju kao mesta gde se proizvodi zdrava hrana, daljem razvoju privrede, poljoprivrede i turizma.

Uz glavnu temu, događaj će ponuditi plenarne diskusije koje će pokrivati različite segmente, a biće prezentovana i izgradnja najmodernije pijace u Jugoistočnoj Evropi – pijace Palilula.

Milisav Pajević