Goran Trivan obeležio 100 dana Ministarstva ekologije: To je jako komplikovan posao, užasno mi je bilo teško ovih nedelja

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da je Ministarstvo na čijem je čelu u prvih 100 dana rada uradilo sve što je bilo moguće da se uradi. Trivan je kazao i da je za njega najvažnije što su završeni akti za zaštitu prirode. Takođe je ministar u razgovoru sa britanskim parlamentarcima rekao da u Srbiji u narednih 15 do 20 godina očekuje ulaganja oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine, od čega pet milijardi samo za oblast otpadnih voda.

– Najteži je tehničko-administrativni deo – uspostavljanje organizacije… Ministarstvo je jako komplikovan posao, užasno mi je bilo teško ovih nedelja. Najvažniji doskok je bilo osnivanje Ministarstva – kazao je 4. oktobra Trivan novinarima u Beogradu.

Trivan je kazao da su urađene desetine stvari, ali da je za njega lično najvažnije što su završeni akti za zaštitu prirode.

– Imamo zaštitu planine Radan, Zlatibora… Površina koju ćemo tim aktom, koji će Vlada doneti ovih dana, skoro je 1% teritorije Srbije, sa sadašnjih 6,5% dižemo se na oko 7,5% – rekao je Trivan.

Dodao je da se ide u informatičko rešavanje nekih pitanja kada je reč o Agenciji za životnu sredinu, navodeći da je najvažnije bavljenje otpadnim vodama i komunalnim otpadom, što je, kako je ocenio, veoma skupo.

– To je ogroman posao, to košta strahovito – kazao je Trivan.