Godišnji sastanak mreže Parkova Dinarida

Vesti | Region

Predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore učestvovali su na Godišnjem sastanku mreže i V Generalnoj skupštini Parkova Dinarida, kao i sesijama posvećenim Indeksaciji – Proceni i unapređenju uključenosti lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima, kao i uspostavljanju Dana zaštite prirode Dinarida.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Indeksacija je inicijativa koju su Parkovi Dinarida pokrenuli u saradnji sa WWF Adria, u okviru Programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ (PA4NP) u osam zemalja regiona.

Reč je o jedinstvenom instrumentu za merenje i unapređenje uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima.

Metodologija se zasniva na prikupljanju informacija o tome kako zaštićena područja i predstavnici lokalnih zajednica ocenjuju postojeću međusobnu saradnju, a na osnovu dobijenih rezultata razvijaju se preporuke i pokreću nove inicijative.

S tim u vezi, istaknuto je da visok stepen interakcije, saradnja i osećaj zajedništva između zaštićenih područja i lokalnih zajednica predstavljaju preduslov za dobro upravljanje parkovima i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Takođe su predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore učestvovali na Sesiji posvećenoj diskusiji o mogućnostima uspostavljanja Dana Dinarida u cilju unapređenja promocije vrednosti i značaja regiona Dinarskog luka. Nakon toga, organizovani su bilateralni sastanci i Bazar Dinarida.

JP Nacionalni parkovi Crne Gore je članica Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida koja je osnovana krajem 2014. godine sa sedištem u Podgorici na osnovu političkog sporazuma osam zemalja Dinarskog luka – Big Win II .

Organizacija je posvećena unapređenju prirodnih i kulturnih vrednosti zaštićenih područja Dinarida, njihovoj promociji, podršci i regionalnom povezivanju, kroz primenu principa dobrog upravljanja i održivog razvoja.

Milisav Pajević