Globalno zagrevanje otopiće 40 odsto permafrosta

Svet | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Klimatske promene ugrožavaju permafrost, odnosno tipično smrznuto tlo Arktika i visokih planinskih regija u kojem se procenjuje da je sačuvano više ugljenika od količine koja je već prisutna u atmosferi.

Prema rezultatima tima britanskih, švedskih i norveških istraživača, otapanje permafrosta sve više zavisi od globalnog zagrevanja nego što se ranije mislilo. Porast temperature mogao bi otopiti do 40 odsto permafrosta, što će uzrokovati znatne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change, stručnjaci procenjuju kako je permafrostom prekriveno oko 15 miliona kvadratnih kilometara Zemlje. Ukoliko dođe do globalnog porasta temperature za 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, otopilo bi se oko 6,6 miliona kvadratnih kilometara, odnosno više od 40 odsto permafrosta.

Međutim, naučnici ističu da će u slučaju poštovanja većine ambicioznih ciljeva Sporazuma o klimi iz Pariza, gubitak permafrosta pasti na 4,8 miliona kvadratnih kilometara.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević