Globalne temperature će biti abnormalno visoke barem četiri godine, upozoravaju naučnici

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Cvrčeći toplotni talasi će najverovatnije biti naša realnost barem još četiri godine.

Istraživači su otkrili da bi i prosečna temperatura zemlje i površine morskog dna mogle biti nesvakidašnje visoke u periodu od 2018. do 2022. godine.

Istraživanje je sprovedeno pre ovogodišnjih toplotnih talasa koje su zahvatile Veliku Britaniju i druge delove sveta. Ipak, ovo neobično toplo vreme predviđeno je od strane naučnika koji se zaključili da postoji velika verovatnoća da će u 2018. godini natupiti klimatska anomalija koja je u skladu sa efektima globalnog zagrevanja. Ova stduija je objavljena u časopisu Nature Communications i predata je za publikaciju u januaru ove godine.

Istraživači su koristili novu metodu predviđanja vremenskih uslova čija je glavna funkcija da racionalizuje haotično ponašanje klimatskog sistema. Ova metoda podrazumeva prikupljanje informacija o prethodnim promenama sistema koje pomažu u predviđanju anomalija.

Ovom istom metodom predviđena je pauza u trendovima globalnog zagrevanja u periodu od 1998. do 2015. godine. Predvodnik studije, dr Florian Sevelek sa Univerziteta u Brestu u Francuskoj izjavio je: „Za period od 2018. do 2022. godine predviđa se toplije vreme nego obično što je u skladu sa trenutnim trendovima globalnog zagrevanja. Ovo će privremeno pospešiti efekte globalnog zagrevanja jer se predviđaju intenzivne i ekstremne temperature u nekim delovima sveta.“

Naučnici se takođe slažu da će zagrevanje mora dovesti do učestalijih tropskih oluja.

Milan Zlatanović

Izvor: independent