Globalna higijena preduslov da Crna Gora bude celogodišnja turistička destinacija

Vesti | Region

Foto: amcham.me

Na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham) u Crnoj Gori, govoreći o Poglavlju 27, koje se bavi životnom sredinom i klimatskim promenama, Pavle Radulović, ministar turizma i održivog razvoja kazao je da je jedan od preduslova, ukoliko Crna Gora želi da bude celogodišnja turistička destinacija, globalna higijena.

– Niko ne zna koliko će iznositi troškovi za Poglavlje 27, jer se standardi u industriji stalno menjaju. Tu je takođe važna promena svesti, smatra Pavle Radulović.

Kazao da sever Crne Gore postaje turistički sve atraktivniji i posete tom regionu rastu dvocifrenim procentima, pri čemu se ozbiljni radovi izvode na prostoru Bjelasice.

– Posete severu rastu dvocifrenim procentima. Sever postaje sve atraktivniji, a interesantno je da mnogi naši gosti poznaju mnogo bolje sever Crne Gore nego domicilno stanovništvo, rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, postoji način da se sever valorizuje u značajnom delu.

– Ozbiljni radovi se izvode na prostoru Bjelasice, gdje je preko 70 miliona evra troškova. Očekujem da stavimo u funkciju ove zime i Kolašin 1600. Radi se na pristupnoj infrastukturi na Cmiljači i Žarskom, a otvara se tunel prema Beranama”, naveo je Radulović.

On je dodao da računaju da će ove sezone imati oko 60 kilometara skijaških staza, dok će kapacitet čitavog prostora biti 250 kilometara, što je respektabilno.

– Računam da ćemo trenutkom završetka prve sekcije autoputa biti više nego konkurentni bilo kom ski centru u Evropi, kazao je Radulović.

Milisav Pajević