Geotermalno daljinsko grejanje uskoro i u Bogatiću

Srbija | Geotermalna

geotermalni izvor croenergo.eu

U opštini Bogatić uskoro će biti završene analize na geotermalnoj bušotini u Bairu čime će se steći uslovi za početak realizacije pilot projekta daljinskog geotermalnog grejanja u Bogatiću. U planu je da se 13 javnih ustanova zagreva na ovaj način.

Predsednik opštine Bogatić gospodin Nenad Beserovac izjavio je u intervjuu za „Večernje novosti“ da su ispitivanja pokazala da je temperatura geotermalnog izvora tokom cele godine 76 stepeni Celzijusa, dok je protok vode 25 litara po sekundi. On je istakao da će se nakon dobijanja eksploatacionog prava razmišljati o izvođačkom projektu.

Rukovodilac odeljenja za građevinarstvo i zaštitu životne sredine opštine Bogatić gospodin Slavko Vladimirović naveo je primer Rejkjavika, glavnog grada Islanda, koji koristi geotermalnu energiju za grejanje. On je istakao da opština čini sve da privuče investitore za realizaciju projekta daljinskog geotermalnog grejanja.

Zamenik predsednika opštine Bogatić gospodin Miroslav Dabić izjavio je da bi se realizacijom ovog projekta godišnje uštedelo bar 20 miliona dinara.

Podsetimo, u januaru prošle godine počeli su radovi na geotermalnoj bušotini Bair koja je otkrivena još osamdesetih godina prošlog veka. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 2,6 miliona evra obezbeđena su iz IPA fonda, pretpristupnog fonda Evropske unije.

Inače, istraživanja geotermalne vode u Mačvi započeta su 1981. godine, kada je slučajno otkriven geotermalni izvor u Dublju. Nakon toga, Rudarsko-geološki fakultet-Institut za hidrogeologiju Beograd, Geotermalni institut Grocka i Kantonalna opservatorija u Nojšatelu u Švajcarskoj utvrdili su da Mačva ima potencijal u geotermalnim vodama koji dostiže tri biliona kilovata električne energije. Kasnijim istraživanjima utvrđeno je da se ova geotermalna voda može flaširati, a bilo je i planova da se grade spa centri i banje na ovim lokalitetima u Mačvi.

Sandra Jovićević

foto: croenergo.eu