GENIJALNO ILI BIZARNO: Ovo su verovatno najčudniji izvori biogoriva na svetu

Foto – ilustracija: Pixabay

Da li vam se čini da mnoštvo različitih materijala ima potencijal da postane biomasa ili biogas?

Činjenica je da ćemo, na koju god stranu se osvrnuli, videti potencijalne izvore biogoriva, podstakla je mnoge naučne institute i razvojne sektore kompanija širom sveta, da ispitaju mogućnosti i nekih nesvakidašnjih izvora energije.

U prethodinim decenijama pojavljivali su se i predlozi koji su nasmejali širu javnost, poput jednog od strane američkog plastičnog hirurga dr Krejg Bitnera, koji je želeo da kao gorivo za svoj automobil koristi masti dobijene liposukcijom. Takođe, princ Čarls je svojevremeno izrazio želju da njegov Aston Martin D86 sagoreva otpad i ostatke od vina.

Srećom, mnogo je više onih ideja čije je uspešno sprovođenje u praksi dovelo do popularizacije ove vrste obnovljivih goriva, koja su samostalnim sagorevanjem, ili kombinovanjem sa drugim materijalima doprinela unapređenju energetske efikasnosti.

Pre nekoliko godina, Švedska je dospela u svetske medije zbog pomalo bizarne odluke da love divlje zečeve koji su se razmnožili po javnim površinama u Stokholmu i iskoriste njihove ostatke kao biogorivo u gradskim toplanama. Oni su ulovljene zečeve, umesto standardnog procesuiranja otpada životinjskog porekla, zamrzavali i transportovali do toplane u Karlskogu, gde se bi se zatim mleli i mešali sa piljevinom i tresetom i na kraju bi bili spaljivani. Odluka da se na ovaj, veoma neuobičajen način, potpomaže sagorevanje biomase, naišla je na podeljene reakcije javnosti.

Iako saznanja da se biomasa može dobiti i tokom procesa proizvodnje piva nisu novijeg datuma, jedna kompanija na Novom Zelandu započela je tek 2015. godine projekat u kom je nusprodukte u pivarama koristila u ove svrhe. DB pivara se udružila sa trgovačkim lancem goriva Gul, kako bi zajedno proizveli gorivo od taloga nastalog fermentacijom kvasca. DB je razvila tehnologiju za oduzimanje etenola iz kvasca, i stvarnje E10 – biogoriva visoke čistoće. Ovo biogorivo je pomešano sa naftom da bi se stvorio „DB Eksport Brevtroleum“, i na taj način prodato je 300000 litara ovog modifikovanog goriva. U 2015. godini, tokom šestonedeljnog projekta, na Gul pumpama je standardni biogas koji su inače imali u ponudi, zamenjen Brevtroleumom. DB i Gul su procenili da je prodajom ove količine alternativnog biogoriva, sprečena emisija 55 tona ugljen-dioksida.

Foto – ilustracija: Pixabay

Britanska projektantska kuća „AMEK“ odabrala je takođe jedan neobičan materijal kao izvor energije za proizvodnju biogasa. Naime, oni su najavili planove za razvoj postrojenja u Kvebeku, koje bi sagorevalo prljave pelene. Postojenje je zamišljeno tako, da se tokom pirolize pelene pretvaraju u mešavinu sintetičkog dizel-goriva, metana, i čađa.

Ovo definitivno nije bio prvi put da je komunalni otpad poslužio kao izvor energije, jer je danas u mnogim delovima sveta uobičajeno postojanje postrojenja za proizvodnju biogasa pored postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Istraživači na Univerzitetu Varvik, u Velikoj Britaniji, razvili su Formulu 3 – ekološki automobil koji, ne samo da je napravljen od materijala biljnog porekla, već se vozi na čokoladu. Ovom automobilu, sa ogledalima napravljenim od krompirovog skroba i kočnicama od ljuske indijskih oraha, biodizel nastao mešavinom biljnog ulja i od čokolade, omogućava da za samo 2,5 sekundi razvije sasvim kompetitivnu brzinu.

Izvor: power-technology.com

M.N.