Generalni sekretar UN: Zaustavljanje klimatskih poremećaja je moguće

Vesti | Svet

Najavljujući samit UN o klimatskim promenama koji će biti održan u septembru ove godine, generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da protesti mladih treba da inspirišu na konkretne akcije i da je zaustavljanje klimatskih poremećaja moguće ako se odmah reaguje.

Foto: wikipedia.org

U autorskom tekstu koji su preneli Gardijan i Mond, a na srpskom jeziku beogradska Politika, on je naveo da protesti desetina hiljada mladih protiv klimatskih promena treba da posluže kao inspiracija za konkretne planove i akcije.

„Moja generacija nije uspela da pruži valjan odgovor na dramatične izazove klimatskih promena. To snažno pogađa mlade i nije ni čudo što su besni“, napisao je Gutereš.

Po njegovim rečima, Pariski sporazum, iako vizionarski, održiv i dugoročan politički okvir za zaustavljanje klimatskih poremećaja, besmislen je bez odlučne akcije.

Gutereš je izrazio nadu da će se na samitu o klimatskim akcijama u septembru, na koji je pozvao svetske lidere, razgovarati o konkretnim i realističnim planovima za dodatne napore svih zemalja da se emisija gasova sa efektom staklene bašte smanji za 45 odsto tokom naredne decenije.

„Vreme nam ističe – više nemamo taj luksuz – odlaganje suočavanja s klimatskim promenama jednako je opasno kao poricanje postojanja tog globalnog problema“, upozorio je Gutereš.

Pozivajući se na najnovije analize koje pokazuju da se hitnim reagovanjem može smanjiti emisija ugljen-dioksida u roku od 12 godina i ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni celzijusa, on je rekao da će biti „nemoguće predvideti posledice“ ako se nastavi putem kojim se sada ide.

Generalni sekretar UN je u svom tekstu napisao i da efikasna rešenja mogu ojačati ekonomije i kreirati nova radna mesta, budući da nove tehnologije već sada isporučuju energiju po cenama nižim od energije dobijene od fosilnih goriva, kao i da su solarna i vetroenergija najjeftiniji izvori nove energije.

Dodao je, međutim, da se moraju pokrenuti radikalne promene, koje bi podrazumevale ukidanje subvencija za fosilna goriva i poljoprivredne prakse koje emituju velike količine ugljen-dioksida, kao i prelazak na obnovljivu energiju, električna vozila i inteligentne klimatske prakse.

„To uključuje i ubrzavanje procesa zatvaranja termoelektrana na ugalj i zamenu tih radnih mesta zdravijim, jer tranzicija mora biti pravedna, ikluzivna i profitabilna, a akcioni planovi ne smeju stvarati dobitnike i gubitnike ili doprinositi ekonomskoj nejednakosti“, ocenio je Gutereš.

On je tekst završio optimističnom porukom mladima: „Što više vidim vašu predanost i vaš aktivizam, više sam uveren da ćemo pobediti. Zajedno, uz vašu pomoć i zahvaljujući vašim naporima, mi možemo i moramo pobediti ovu pretnju i stvoriti čistiji, bezbedniji i zeleniji svet za sve“.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević