Gazprom na prvom mestu Top liste 250 finansijski najuspešnijih svetskih kompanija

Gas

Ruska državna gasna kompanija Gazprom popela se na prvo mesto liste Top 250 finansijski najuspešnijih svetskih kompanija, koju je sastavila kompanija S&P Global Platts, koja se bavi analizom tržišta. Time je sa vrha svrgnuta najveća američka naftna kompanija ExxonMobil, koja je dvanaest godina zaredom bila lider. Osim nje, među prvih deset finansijski najuspešnijih kompanija u svetu nalazi se još samo jedna američka naftna kompanija, Valero Energy.

ExxonMobil je sa prošlogodišnjeg prvog mesta oslabio na deveto mesto, a Valero je sa trećeg na osmo. Pretpostavlja se da su uzrok takvog raspleta različiti državni poticaji i podrška konkurenciji, dok su ExxonMobil, Chevron i ostala velika američka preduzeća poslovala bez njih i bila su potpuno izložena tržišnim promenama.

Iako su naftne kompanije odlično poslovale, najveće napretke su učinile energetske kompanije, poput nemačke E.On, koja se sa prošlogodišnjeg 114. mesta ove godine probila čak na drugo mesto ili britanska kompanija Centrica, koja se sa 156. mesta popela na 15. Takvi pozitivni rezultati najviše su posledica poslovanja energetskih distributerskih kompanija i kompanija iz sektora transporta nafte i gasa. Ukupni prihodi prvih 250 kompanija na svetu porasli su za 30%, sa 830,2 milijarde USD, na 1,1 milijardu USD.

Izvor: energetika-net.com