Gasprom nudi antimonopolska rešenja

Gas

news-2014-march-gazprom_energetika_143615122Kako sputniknews.com navodi,  „Gasprom“ je dostavio Evropskoj komisiji predloge za rešavanje antimonopolske istrage, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Predstavljeni predlozi ’Gasproma‘ rezultat su ozbiljnog rada i pokazuju našu spremnost da uzmemo u obzir primedbe evropske strane u vezi sa pitanjima gasnog tržišta tamo gde su one zasnovane i moguće“, naveo je zamenik predsednika uprave kompanije Aleksandar Medvedev.

„Nadamo se da će Evropska komisija, a potom i tržište, pozitivno reagovati na naše predloge koji bi trebalo da omoguće postizanje napretka u okviru tog slučaja i da dovedu do njegovog okončanja u najbližoj budućnosti“, zaključio je Medvedev.

U saopštenju je, takođe, navedeno da bi sledeća etapa, pošto Evropska komisija prouči predloge „Gasproma“, trebalo da bude njihovo tržišno ispitivanje. Evropska komisija je u avgustu 2012. godine pokrenula istragu o tome da li je „Gasprom“ narušio antimonopolsko zakonodavstvo Evropske unije.

U aprilu 2015. godine Evropska komisija je usvojila saopštenje o primedbama u okviru te istrage. Evropska komisija je istakla zvanične optužbe na račun kompanije u vezi sa narušavanjima u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj. Evropska komesarka za konkurentnost Margaret Vestger je ranije u decembru rekla da je malo verovatno da će Evropska komisija završiti istragu tokom ove godine, precizirajući da se istraga vodi u dva pravca — uz mogućnost dogovora sa „Gaspromom“ o rešenjima ili bez te mogućnosti.

Izvor: sputniknews.com

V.V.