Gasovod na jugu Srbije bitan za energetsku bezbednost zemlje

Srbija | Gas

gasovod plusonline.rs

Stručnjaci iz oblasti energetike smatraju da bi snabdevanje gasom iz nekog drugog izvora, ne samo ruskog, bilo veoma korisno za Srbiju. Oni su istakli da bi izgradnja gasovoda od Dimitrovgrada do Niša koji je planiran još pre više od dvadeset godina doprinela energetskoj stabilnosti Srbije.

Ovaj gasovod je dvosmeran, a njegova dužina iznosi oko 180 kilometara. Iz Bugarske bi u Srbiju ulazio kod Dimitrovgrada, išao do Pirota, Bele Palanke i Niša, a zatim bi se račvao ka Zaječaru i Prahovu. Od Niša do Sofije bi pratio Koridor 10. Sredstva za njegovu izgradnju u Srbiji bila bi obezbeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, dok je Bugarska sredstva za izgradnju obezbedila iz evropskih fondova.

Predsednik opštine Dimitrovgrad gospodin Nebojša Ivanov izjavio je da je lokalna samouprava zainteresovana za ovaj projekat i da će učestvovati u budućoj eksproprijaciji zemljišta. Dimitrovgrad je takođe izdvojio četiri miliona dinara za izradu Plana detaljne regulacije ovog gasovoda.

Gradonačelnik Niša gospodin Zoran Perišić istakao je da će ovo biti najsigurnija investicija u regionu, što bi trebalo da zainteresuje investitore.

Predstavnik Regionalnog centra za energetsku efikasnost gospodin Dragoljub Živković izjavio je da Bugarska ima interes da obezbedi transport gasa i naplati takse za transport, dok je interes Srbije povećanje energetske bezbednosti.

Sandra Jovićević

foto: plusonline.rs