Gasna interkonekcija sa Bugarskom biće završena do 2018. godine

Svet

‚antic tanjug.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije izdalo je saopštenje u kome je navedeno da je završeno drugo zasedanje Zajedničke srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je izvršeno dodatno usaglašavanje Protokola o saradnji u oblasti energetike koji bi trebalo da bude potpisan uskoro. On je istakao da bi gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo da bude završena do 2018. godine, a da je dužina trase 150 kilometara. Prema njegovim rečima, ova interkonekcija je dvosmerna, a njen godišnji kapacitet iznosi 1,8 milijardi kubnih metara gasa. Prvi deo ovog projekta Bugarska je završila u periodu od 2007. do 2013. godine, a uskoro se očekuje nastavak izgradnje gasovoda.

Gospodin Antić je istakao i da realizacija projekta „Turski tok“ ne zavisi od Srbije, tako da će se Srbija okrenuti projektima kao što su interkonekcija sa Bugarskom, povezivanje sa TAP-om i TANAP-om, kao i LNG terminalom u Aleksandropolusu. On je dodao da je diverzifikacija snabdevanja gasom prioritet Srbije, ali i Evrope.

Sandra Jovićević

foto: kanal9tv.com