Gas Prometu preneti deo imovine Srbijagasa

Gas

indexMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da bi preduzeće „Srbijagas“ deo svoje imovine trebalo da prenese na preduzeće „Gas promet“ iz Istočnog Sarajeva, čime bi pravno bio regulisan status ovog preduzeća preneli su mediji u subotu.

Nakon sastanka u Novom Sadu sa generalnim direktorom Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušanom Bajatovićem o saradnji Srpske i Srbije u oblasti gasa, Đokić je rekao novinarima da bi prvi benefit od ovoga bilo pravno regulisanje statusa ovog preduzeća u Republici Srpskoj.

Đokić je pojasnio da bi preduzeće „Gas promet“ jednostavnije i bolje funkcionisalo, imalo sposobnost da zaključuje različite ugovore i da nastupa na tržištu sektora gasa i na drugim tržištima.

On je podsetio da se prva merno regulaciona stanica ovog preduzeća nalazi u Karakaju u Republici Srpskoj, odakle se gas putem gasovoda prenosi prema Sarajevu i dalje u Federaciju BiH, gde je izvršena gasifikacija.

Đokić je rekao da će gasifikacija u Srpskoj biti nastavljena i da je pri kraju realizacija priključnog gasovoda 20 kilometara od Karakaja i Šepka do Bijeljine, gde je urađena infrastruktura gasne mreže 240 kilometara za grad Bijeljinu.

On je naveo da preduzeće „Gas promet“ iz Istočnog Sarajeva, koje se bavi trgovinom, prometom i distribucijom gasa, od osnivanja 1998. godine do danas nije uspešno moglo da reši pitanje imovine u delu upravljanja kapacitetima na teritoriji Srpske, što podrzumeva deo gasovoda, regulacione stanice i drugu opremu.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović