Gajenje biljaka u tunelu ispod planine? U Južnoj Koreji i to je moguće!

Vesti | Hrana | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Dave)

Pronaći odgovarajuće mesto za gajenje poljoprivrednih kultura koje ne predstavlja pretnju životnoj sredini sve više postaje izazov. Očekuje se da će do 2050. godine ljudska populacija dostići broj od 9,7 milijardi, zbog čega će problem ishrane biti sve izraženiji.

Nestašica vode, globalno zagrevanje, klimatske promene i zagađenje zemljišta u neposrednoj su vezi sa ovom prognozom.

Vertikalni uzgoj koristan je zbog zauzimanja manje prostora, a pritom može se primeniti u neiskorišćenom zatvorenom prostoru. Tako su u Južnoj Koreji došli do zanimljivog zaključka – zašto ne bi sadili voće i povrće ispod zemlje? Ispod planine u jednom napuštenom tunelu kompanija „NextOn“ napravila je visoko razvijenu laboratorijsku farmu u kojoj uzgajaju različite kulture i to bez sunčeve svetlosti.

Opremljeni LED svetlom u tunelu dugom 600 metara gaje se raznovrsne zelene biljne kulture za salate, ali i jagode. Sve je uzgajano bez prirodne svetlosti i bez zemljišta. Biljakama puštaju muziku Betovena i Šuberta, jer veruju da ih podstiče na rast.

Ono što su negativne strane tradicionalnih tipova farmi jeste to što je potrebno puno prostora, te su poljoprivrednici često prinuđeni na krčenje šuma, zatim, potrebno je puno vode, a mašine koje se upotrebljavaju troše gorivo koje emituje velike količine štetnih gasova.

Foto-ilustracija: Unsplash (Artur Rutkowski)

S obzirom na to da je u tunelima temperatura znatno niža, potrebno je i manje energije za grejanje ili hlađenje, odnosno generalno uspostavljanje odgovarajuće temperature potrebne za rast i razvoj biljaka.

Svakako, kompanija planira da ovaj sistem primeni na lokalnom nivou, čime će se smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu kroz transport, zbog čega bi trebalo da ovaj vid proizvodnje brže zaživi. Zapravo, krajnja zamisao kompanije je da se stvori navika proizvodnje prehrambrenih proizvoda u urbanim uslovima.

 Jelena Cvetić