FTN iz Novog Sada doprineo praktičnoj primeni naučnih radova u oblasti energetske efikasnosti

ftn_ulaz  iim.ftn.uns.ac.rs

Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u intervjuu za „Tanjug“ izjavili su da je ovaj fakultet primer za realizaciju projekata „pametnih“ kuća i to kako se naučnim radom može doprineti energetskoj efikasnosti i podizanju kvaliteta života.

Vanredni profesor Odseka za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima Departmena za računarstvo i automatiku Novog Sada gospodin Velimir Čongradac izjavio je da je u saradnji sa njegovom kompanijom „ION Solution“ realizovano više projekata. Posebno je izdvojio pilot projekat podizanja energetske efikasnosti u bolnicama koji je urađen pod koordinacijom kompanije „Philips“. Istakao je i da je u toku realizacija projekta primene različitih algoritama sa ciljem podizanja energetske efikasnosti koji bi trebalo da bude predstavljen početkom februara 2015. godine.

Gospodin Čongradac je naveo i da je kompanija „ION Solution“, čiji je on vlasnik, do sada realizovala preko 800 „pametnih“ projekata, a kao karakteristične izdvojio je Urgentni centar u Novom Sadu, Telenorov „Data centar“ u Beogradu i zgradu kompanije „Elektrovat“ u Čačku. Prema njegovim rečima, sistem za automatsko upravljanje „pametnim“ objektima ostvaruje uštede od 15 do 35 odsto, a nakon 5 do 7 godina počinje da donosi zaradu.

Šef katedre Odseka za automatiku, geomatiku i upravljanje sistemima Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada gospodin Zoran Jeličić izjavio je da su sistemi za upravljanje „pametnim“ objektima koji poseduju veštačku inteligenciju jedan od primera kako naučni rad na fakultetu može doprineti razvoju neke od proizvodnih oblasti.

Sandra Jovićević

foto: iim.ftn.uns.ac.rs