FRANCUSKI MINISTAR EKOLOGIJE: Kraj prodaje vozila na benzinski i dizel pogon do 2040. godine

Vesti | Mobilnost | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Francuska će do 2040. godine potpuno obustaviti prodaju automobila na benzin i dizel goriva.

VOLVO OKREĆE NOVI LIST: Od 2019. godine praviće samo elektromobile i hibride

Pročitajte naš novi bilten EKO-MOBILNOST i saznajte sve o električnim i hibridnim vozilima

– Najavljujemo kraj prodaje benzin i dizel motora do 2040. godine – kazao je novi francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikolas Ulo na konferenciji za novinare gde je izneo svoj plan za borbu protiv klimatskih promena.

Ministar Ulo nije precizirao da li taj kraj podrazumeva i potpunu zabranu prodaje benzin i dizel motora, i kako bi uopšte ta zabrana mogla da se sprovede. Takođe, on nije precizirao ni da li će ova zabrana uključivati hibridne automobile.

Ono što je novi ministar posebno naglasio jeste da će meta biti lokalni proizvođači automobila i da će se njima nametnuti „teško opterećenje”, prenosi B92.

Ova vest dolazi u trenutku kada se veliki broj proizvođača već okreće proizvodnji hibridnih i električnih automobila, kako bi odgovorili na sve veće zahteve regulatora i tražnje.

Globalna prodaja električnih automobila je prošle godine bila manja od jedan odsto tržišta. Ali prema IDTechEKS-u, istraživaču tržišta, prodaja čistih električnih automobila će se povećati sa 672.000, u ovoj godini, a na skoro 7 miliona u 2027.