Francuske kompanije zainteresovane za hidroenergetske projekte

Srbija | Hidro

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da su predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani da sa Srbijom i EPS-om razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike.

Antić je u izjavi za novinare, nakon sastanka sa delegacijom EDF-a, rekao da postoji veliko interesovanje i sa srpske strane da se sa tom francuskom firmom dogovaraju projekti u vezi sa unapređenjem prenosne distributivne mreže. EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, vodeća kompanija u svetu, i spremni smo da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima, istakao je ministar. On je dodao da je na sastanku, kojem su prisustvovali direktori EPS-a Milorad Grčić i Elektromreža Srbije Jelena Matejić, dogovoreno da se saradnja intenzivira, pre svega na nivou stručnih timova, i naveo da je prvi sledeći korak da stručni tim iz Srbije poseti Francusku i kompaniju EDF-a.

Takođe, Antić je podsetio na to da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem, 18. januara, potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, te da je tada i dogovorena poseta EDF-a na najvišem nivou. EDF je, kako je naglasio, među najznačajnijim evropskim i svetskim energetskim kompanijama, sa više od 160 hiljada zaposlenih, i jedan je od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.

Mondoloni je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, kao i da francuska preduzeća i privrednici uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju – i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme. U tom smislu, delegacija preduzeća EDF-a bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima, dodao je ambasador.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević