Francuske firme zainteresovane za srpsku energetiku

Srbija

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su izjave o namerama o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike, konkretno na polju poboljšanja energetske efikasnosti.

Antić je, nakon sastanka sa Mondolonijem u prostorijama resornog ministarstva, istakao da su politički odnosi Srbije i Francuske na visokom nivou i da taj trend treba iskoristiti za jačanje ekonomske saradnje. On je podsetio na to da dve zemlje već imaju visokorazvijene odnose u oblasti energetike, praćene saradnjom kompanija, odnosno velikim učešćem francuskih kompanija u značajnim projektima u Srbiji.

Potpisanim izjavama o namerama predviđena je saradnja u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, koji su usmereni, pre svega, ka energetskoj efikasnosti i unapređenju naših distributivnih mreža, uštede, energetske efikasnosti i slično, precizirao je ministar. Prema njegovim rečima, ideja je da ova izjava o namerama bude podsticaj našim energetskim kompanijama da sarađuju i pripreme nekoliko projekata uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine.

Antić je najavio da bi u toku februara trebalo da dođe i visoka delegacija velike francuske energetske kompanije EDF u Beograd. Francuske kompanije, kako je naglasio, predstavljaju lidere u svojim oblastima u svetu i mogućnost da sa njima sarađujemo na velikim projektima i unapredimo distributivnu mrežu električne energije je prilika koju ne bi trebalo da propustimo. On je napomenuo da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici, kao na primer „Šnajder elektrik“, koji je u proteklih 15 godina postao na neki način i srpska kompanija sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže.

Mondoloni je preneo da francuska preduzeća žele da učestvuju u mnogim energetskim projektima u Srbiji. Ambasador je podvukao da je Srbija najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu, ističući da se 80 odsto ekonomske razmene te zemlje sa pomenutim regionom realizuje upravo sa Srbijom. Prema njegovim rečima, danas potpisana izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti, koja je važna oblast u okiviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj. Sektor energetike je sektor budućnosti, naglasio je Mondoloni i dodao da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike Vlade Srbije.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević