FRANCUSKA: Total kupuje kompanije koje se bave zelenom energijom

Vesti | Svet

Foto: Total

Francuski naftni i gasni gigant Total objavio je ove nedelje da će kupiti dve energetske kompanije koje posluju sa zelenom energijom.

Kako bi Total proširio izvore električne energije, otkupiće 23% udela francuske firme Eren RE, koja poseduje 650 MW solarnih, vetroelektrana i hidroelektrana širom sveta, a uz to planira da poveća instalirane kapacitete na 3 GW u roku od pet godina.

Prema uslovima ugovora vrednog 237,5 miliona EUR, Total će imati autonomiju upravljanja firmom Eren RE nakon pet godina. Takođe, Total planira da kupi još jednu francusku firmu GreenFlek, koja se bavi energetskom efikasnošću i upravljanjem podacima i opremom i pomaže 600 evropskih klijenata u upravljanju potrošnjom energije.

Predviđa se da će prihodi GreenFlek biti veći od 350 miliona EUR u 2017. godini, a Total planira da je kupi krajem ove godine.

Na kraju, Total namerava da ponudi svojim kupcima integrisana rešenja, od optimizacije energetskih potreba i izvora i pronalaženja finansijskih rešenja za upravljanje energijom do merenja i smanjenja emisija.

Izvor: energetika.ba