Francuska organizacija „Voli svoj otpad“ predstavila istoimeni projekat

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je juče predstavljanju projekta francuske organizacije „Voli svoj otpad“ u vezi recikliranja i ponovnog korišćenja viškova hrane kao organskog otpada, koji je upriličila organizacija „Mikser“ sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija u okviru projekta „Platforma za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Srbiji“.

Projekat „Voli svoj otpad“ predstavila je direktorka Žilijet Franke na neformalnom ručku kojem su prisustvovali i ugostitelji poznatih beogradskih restorana.

Žilijet Franke prenela je ideje i iskustva organizacije „Voli svoj otpad“, ističući da je dijalog sa privatnim sektorom dobra osnova da se učini iskorak ka racionalnom i ekonomski opravdanom tretiranju viškova hrane kao biodegradabilnog otpada, i naglasila spremnost da dobra iskustva ove francuske organizacije prenese i Srbiji.

Ministar Trivan je u obraćanju učesnicima naglasio da se mora hranom racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno, kao i da tretiranje organskog otpada predstavlja značajan segment u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu.

– U oblasti održivog upravljanja otpadom, tretiranje i održivo korišćenje viškova hrane je pitanje o kojem bi takođe trebalo razmišljati na praktičan način. Dogovori svih u procesu nastajanja i tretiranja viška hrane je ne samo ekološki opravdan, već i human proces, naglasio je Trivan.

On je izrazio spremnost Ministarstva zaštite životne sredine da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada.

Milisav Pajević