Francuska najavljuje nove korake za zaštitu životne sredine

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

„Bićemo prvi u svetu u tome“, rekao je premijer Francuske Eduar Filip predstavljajući nove korake za zaštitu životnu sredinu. Najavljeni potezi francuske vlade predstavljaju odgovor na očekivanja ekologa u Francuskoj čijoj brojnosti svedoči i prodor Zelenih na izborima za Evropski parlament.

Filip je nagovestio da će za dve do četiri godine u zemlji biti zabranjeno uništavanje neprodate robe koja nije prehrambena, kao što je odeća, kućni aparati, kozmetika i sredstva za higijenu.

Ta mera će se odnositi na poklanjanje ili recikliranje proizvoda. Predviđeno je da stupi na snagu krajem 2021. ili krajem 2023, a u međuvremenu će biti uvedene mere protiv bacanja hrane.

Roba u vrednosti višoj od 650 miliona evra, nova i neprodata, se svake godine baci ili uništi, što je pet puta više od donacija tih istih proizvoda, rekao je francuski premijer.

Istovremeno, francuska vlada zatražila je da se otpad koji proizvodi Evropska unija reciklira na licu mesta. „Nadam se da ćemo, na evropskom nivou, uvesti pravilo da svoj otpad recikliramo u Evropi“, rekao je francuski ministar za ekologiju Fransoa de Riži za sajt Konbini njuz. On je dodao i da je izvoz reciklirajućeg otpada legalan jer je u pitanju sirovina.

Malezija je pre nekoliko dana najavila da će vratiti oko 3.000 tona nereciklirajuće plastike stranim zemljama među kojima su SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija. Malezija time nastoji da spreči da postane mesto za istovar otpada iz bogatih zemalja.

Željka Vesić