Francuska kompanija zainteresovana za deponiju u Vinči i fabriku vode „Makiš 1“

Svet

sastanak makis vinca

Menadžer grada Beograda gospodin Goran Vesić sastao se danas sa predstavnicima francuske kompanije „Suez Environnement“ i njene filijale „Degremont“ koji su izrazili interesovanje za realizaciju javno-privatnog partnerstva za deponiju u Vinči i rekonstrukciju fabrike vode „Makiš 1“.

Gospodin Goran Vesić je izjavio da bi tender za realizaciju projekta deponije u Vinči mogao biti raspisan sredinom sledeće godine, a da je vrednost projekta između 250 i 300 miliona evra. On je dodao da je preko trideset kompanija zainteresovano za ovaj projekat, kao i da bi njegovom realizacijom bio rešen veliki ekološki problem i otvorena nova radna mesta.

Gospodin Vesić je istakao i da bi sledeće godine mogla da počne rekonstrukcija fabrike „Makiš 1“, za koju je francuska kompanija „Degremont“ veoma zainteresovana s obzirom da je sredinom osamdesetih godina prošlog veka upravo ona bila nosilac tehnologije izgradnje ove fabrike.

Sastanku u Skupštini grada Beograda prisustvovali su i direktor „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ gospodin Svetozar Veselinović, direktor „Gradske čistoće“ gospodin Miroslav Bogdanović, sekretar grada Beograda za zaštitu životne sredine gospodin Goran Trivan i direktor Direkcije za upravljanje otpadom gospodin Filip Abramović.

Sastanak između francuske kompanije i predstavnika grada Beograda upriličen je nakon jučerašnjeg obilaska gradske deponije u Vinči i fabrika vode „Makiš 1“ i „Makiš 2“.

Inače, fabrika vode „Makiš 2“ puštena je u probni rad u septembru ove godine, a njen kapacitet iznosi dve hiljade litara pijaće vode u sekundi. Upotrebljena je savremena tehnologija prečišćavanja vode uz pomoć UV reaktora i ugljen dioksida, a njenim puštanjem u rad u Beogradu će se povećati kapaciteti pijaće vode za 20 odsto što će otkloniti problem sa snabdevanjem vode u narednih 20 godina. Istovremeno, steći će se uslovi da se fabrika vode „Makiš 1“ u toku 2015. godine rekonstruiše i modernizuje.

Što se tiče deponije u Vinči, još 2007. godine doneta je odluka da se reši ovaj problem, ali se od toga u međuvremenu odustalo. U planu je da se problem ove deponije reši u naredne dve godine i to tako da deponija ispuni ekološke, energetske i ekonomske zahteve i da gradu Beogradu donese dodatne prihode kroz kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs