Francuska izdala svoju prvu zelenu obveznicu

https-_blueprint-api-production-s3-amazonaws-com_uploads_card_image_333582_b8ae25d6-ebb7-460d-b25e-96a46be1857cFrancuska je izdala svoju prvu ‘zelenu’ obveznicu, prikupivši rekordnih sedam milijardi evra za potrebe finansiranja projekata u području obnovljivih izvora energije. Obveznica je izadata u utorak 24. januara, a rok dospeća je 22 godine. Prikupljeni novac biti usmeren u finansiranje projekata kojima će se zaustaviti promena klime na Zemlji.

Da podsetimo, inicijativu je u aprilu 2016. godine najavio predsednik Francois Hollande, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji. Poljska je prva izašla na tržište ‘zelenih’ obveznica, izdavši u decembru  prošle godine obveznicu skromnijeg iznosa, od 750 miliona evra. Takve su obveznice ranije izdavale isključivo kompanije i finansijske institucije poput Svetske banke, prenosi agencija AFP.

Izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin naglašava da s obzirom na iznos i rok dospeća, tek francuska obveznica predstavlja stvarni izlazak država na tržište ‘zelenih’ obveznica. „Francuska je prva država koja je izdala referentnu državnu ‘zelenu’ obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariskog sporazuma o klimi iz novembra 2015. godine“, navodi AFP.

Izvor: energetika-net.com

V.Vukajlović