Fotografisanje na Staroj planini ipak besplatno za posetioce

Vesti

Brojni štampani i elektronski mediji doveli su svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce u zabludu pogrešno ih informišući o Odluci o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Park prirode „Stara planina“.

Foto: Pixabay

Ove netačne informacije u medijima usledile su zbog pogrešne interpretacije stavki ove Odluke, a glavni nesporazum je nastao zbog fotografisanja u Parku prirode „Stara planina“.

„Apsolutno su netačni navodi medija da smo počeli da naplaćujemo fotografisanje posetilaca Parka prirode ‘Stara planina’.

To je samo po sebi apsurdno i nelogično u današnje vreme kad svako od nas ima barem jedan mobilni telefon sa kamerom.

Svaki posetilac Parka prirode ‘Stara planina’ može da zabeleži koliko god fotografija ili selfija hoće i da ih deli sa svojim prijateljima i objavljuje na društvenim mrežama i za to nije dužan nikome ništa da plati. Naprotiv, nama je drago da ljudi posećuju ovaj Park prirode i da promovišu njegove lepote“, stoji u saopštenju JP „Srbijašume“.

Odluka predviđa da naknadu za fotografisanje i snimanje plaćaju isključivo lica registrovana za obavljanje delatnosti, odnosno lica koja će na osnovu tog snimka ostvariti neku zaradu.

„Dakle, ukoliko želite na lokaciji Parka prirode ‘Stara planina’ da snimate film, seriju, reklamu ili fotografije koje ćete zatim koristiti u reklamne svrhe, zakon kaže da ste u tom slučaju dužni da platite nadoknadu za korišćenje te lokacije.

Zakonodavac je doneo odluku o tome, a od upravljača zaštićenog područja se očekuje da tu odluku sprovede u delo.

Mi kao upravljači Parkom prirode ‘Stara planina’ dužni smo da sprovedemo u delo ovaj zakon i da ga se pridržavamo, a sav novac od naknada za korišćenje Parka prirode ‘Stara planina’ koristiće se za zaštitu, održavanje, razvoj, prezentaciju i unapređenje ovog područja“, kaže se u saopštenju „Srbijašuma“.

Milisav Pajević