Formiranje SEEPEX-a značajno za ceo region

Srbija

elektricna energija mondo.rs

Direktor kompanije „Energy Saving Groups“ gospodin Slobodan Ružić izjavio je u intervjuu za „Danas“ da pokretanje berze električne energije za Srbiju i Jugoistočnu Evropu predstavlja dobar potez zbog toga što će omogućiti EPS-u da trguje električnom energijom, a JP „Elektromreže Srbije“ da se snabde potrebnim količinama električne energije.

On je istakao da će se na ovoj berzi isporuke ugovarati danas za sutra što će omogućiti EPS-u da plasira višak električne energije na tržište kada je bude imao. Kako je naveo, na berzi električne energije SEEPEX učestvovaće regionalni proizvođači električne energije, veliki potrošači regiona i trgovci električnom energijom. On je dodao da je njegova pretpostavka da na početku funkcionisanja na berzi neće biti prisutni trgovci iz Srbije zbog preduslova za izlazak na berzu.

Podsetimo, u utorak 14. jula 2015. godine u Agenciji za privredne registre zvanično je registrovana Berza električne energije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi SEEPEX, a u planu je da prve transakcije na Berzi električne energije budu realizovane u novembru 2015. godine. Očekuje se da testiranje berze počne u septembru 2015. godine, dok je objavljivanje procedura prijema i tržišnih članova najavljeno za jul i avgust 2015. godine. Berza električne energije SEEPEX trebalo bi da podrži razvoj konkurentnog, transparentnog i organizovanog tržišta električne energije, kao i da utiče na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu. Akcionari SEEPEX-a su JP „Elektromreže Srbije“ i Evropska berza električne energije EPEX SPOT.

Sandra Jovićević

foto: mondo.rs

izvor: danas.rs