Ford proizvodi višekratne medicinske ogrtače od – materijala za vazdušne jastuke

Mobilnost

Foto: Ford, via Clean Technica

Nekoliko auto-kompanija su, u jeku trenutne pandemije, svoje fabrike, radnike i druge resurse stavile na raspolaganje borbi protiv novog koronavirusa i preorijentisale proizvodnju sa delova za vozila na respiratore, maske, vizire i drugu neophodnu medicinsku opremu. Među njima je američka kompanija Ford. U pomoći je, reklo bi se, otišla korak dalje od svojih konkurenata Lambordžinija, Dženeral motorsa i Tesle s obzirom na to da zaposleni u pogonu ovog predstavnika automobilske industrije u Mičigenu (Sjedinjene Američke Države) od materijala za vazdušne jastuke šiju – ogrtače za bolničko osoblje namenjene višekratnoj upotrebi, kako bi odgovorili na nestašicu istih.

Direktorka Forda Marsi Fišer objasnila je da je lagana tkanina od koje se inače prave vazdušni jastuci otporna na tečnosti i da je otkriće njene alternativne namene zaista odlično. Ona se koristi i za izradu padobrana, creva za zalivanje bašte i tepiha.

Zbog svojstva materijala, ogrtači će održati svoj visok kvalitet čak i nakon 50 pranja, istakla je Fišer. Višekratnost nije karakteristika koja je tipična za tu vrstu medicinske opreme – uglavnom ih je nemoguće prati i njihovo održavanje zahteva posebne sanitetske mere, ali se uglavnom pocepaju već tokom prvog nošenja.

Ogrtači se kroje po šablonu koji je usavršen u konsultacijama sa lokalnom bolnicom.

Ford je najavio da svake nedelje planira da isporuči 100.000 zaštitnih odela, kako bi do početka jula obezbedio oko 1,3 miliona „boraca na prvoj liniji fronta“.

Jelena Kozbašić