Folksvagen sve više investira u električna vozila

Vesti | Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Folksvagen Grupa, poznati automobilski gigant, planira rast profita od najmanje 6 odsto u 2022. godini, tri godine ranije nego što je prethodno prognozirano. Takođe, kompanija namerava da investira više od 11 milijardi evra u električna vozila, digitalizaciju, tehnologiju autonomne vožnje i mobiliti servis do 2023. godine, a fokus je na elektrifikaciji automobila.

Međutim, kompanija će sprovoditi program efikasnosti i mere štednje čak i posle 2020. godine, a cilj je uštedeti dodatnih tri milijarde evra do 2023. godine. U saopštenju kompanije se ne navodi da li mere štednje obuhvataju i otpuštanje radnika, ali je navedeno da će se fokusirati na redukciju kompleksnog portfolija modela.

Kao osnova investicija će biti veće rezanje troškova od planiranog, uz rast produktivnosti za oko 30% do 2025.

Pojedini modeli će dolaziti sa manuelnim menjačima, bez opcije da se kupe sa automatskom transmisijom ili pogonom na sva četiri točka.

Grupa takođe planira i da oko 80% vozila proizvodi na fleksibilnoj MQB arhitekturi kako bi smanjila troškove za čak do 60%.

Iz Folksvagena su potvrdili da nastavljaju konstruktivne pregovore sa američkim gigantom Fordom o potencijalnom proširenju saradnje i van segmenta komercijalnih vozila,  sa akcenatom na električna i autonomna vozila, te o povećanju ponude automobila u SAD za najmanje dva SUV modela. U planu je i proizvodnja električnih vozila u SAD, ali odluka o tome gde će biti proizvodni pogon još nije doneta.

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao broj od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izveštaju EV-Volumes koji predstavlja bazu podataka o prodaji električnih vozila.