Firma „Gorenje projekt“ planira gradnju postrojenja na biogas u Vojvodini

Srbija

gorenje projektDirektor firme „Gorenje projekt“ u Srbiji, Ankica Barbulov, najavila je da će početkom sledeće godine ova firma početi izgradnju postrojenja na biogas u okolini Zrenjanina. Završetak radova se planira za kraj 2015. godine, a ovo postrojenje bi trebalo da obezbedi daljinsko grejanje selu sa oko 3000 stanovnika.

Projekat koji će koristiti agrarnu biomasu će raditi slovenački projektanti.

Iz firme „Gorenje projekt“ najavljuju i nove tehnologije u oblasti kogeneracije za koju smatraju da ima najviše potencijala.

Pošto je u planu prelazak 15 toplana u Srbiji na biomasu, ova firma želi da novu fluid tehnologiju koju je razvila zajedno sa nemačkim partnerima „Steenova“ primeni na ovim toplanama.

Novi fluidni kotlovi omogućavaju kontrolisano sagorevanje biomase sa maksimalnim iskorišćenjem, a već su primenjeni u Austriji, Italiji, Sloveniji i Bugarskoj.

Inače, firma „Gorenje projekt“ posluje u okviru firme „Gorenje Group“ koja je već uspešno realizovala projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

U oktobru ove godine otvorene su dve solarne elektrane, jedna na nadstrešnicama parkirališta u Zaječaru, a druga na krovu fabrike „Gorenje“ u Valjevu. Investitor ovih projekata je bila firma „Gorenje Solar“, koja takođe posluje u okviru firme „Gorenje Group“.