Federacija BiH će ponovo pozvati kompaniju Shell na pregovore o istraživanju nafte

Region | Nafta

klixVlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatrala je informacije o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH. Doneta je odluka da će iz budžeta za narednu godinu biti izdvojeno 1.600.000 KM u shvrhu realizacije tog projekta.

Federalni premijer Fadil Novalić se nakon sednice obratio novinarima i kazao da će novac biti utrošen za finasiranje konsultantske kuće za odabir, formiranje i kreiranje svih ugovora koji će pratiti taj proces. Takođe, doneta je odluka da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrija do novembra ponovo započne pregovore sa kompanijom Shell. Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH je bio pokrenut 2011. godine, ali je zbog određenih pravnih prepreka proces prekinut.

Vlada je razmatrala i predloge o izboru strateškog partnera za izgradjnju Termoelektrane Banovići. Najpovoljniji je kineski ponuđač koji nudi Simensovu opremu, a koji je osigurao finansiranje i izgradnju. „To je praktično ‘ključ u ruke’. Vrednost koja je prošla na tenderu je 421.000.000 EUR-a plus 30.000.000 za pomoćne troškove“, pojasnio je Novalić. Informacija je prihvaćena i proslediće je Parlamentu FBiH na usvajanje. Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje do 2020. godine.

N.Đ.

izvor: klix.ba

foto: epa