Farska Ostrva: Neobična građevinska konstrukcija je istovremeno i gradska kuća i most

Vesti | Održivi razvoj

Arhitektonski dizajn gradske kuće u Ejsturu na Farskim Ostrvima poveren je projektnom birou iz Kopenhagena Henning Larsen.

Foto: Henning Larsen

Ostrva u sklopu Danske oblikovana su vetrovima i vulkanskim silama, a njihovi živopisni nordijski pejzaži poslužili su arhitektama kao inspiracija za nesvakidašnju građevinsku konstrukciju, koja zamagljuje liniju između prirodne i veštačke tvorevine. Gradska kuća sa zelenim krovom predstavlja omaž tradicionalnoj farskoj arhitekturi uz dašak savremenosti. Istovremeno služi kao kancelarijski prostor za službenike, a kao most spaja dve obale tamošnje rečice i dve odvojene opštine.

Foto: Henning Larsen

Vlastima u selu Nordraguti na raspolaganju je neuobičajeno mali prostor za objekte te vrste, 750 kvadratnih metara. Nedostatak prostora, ova gradska kuća nadomestila je svojim dramatičnim izgledom, ali i pogledom na okolna brda i potoke koji se pruža zaposlenima. Zgrada je zastakljena, a staklo kružnog oblika je postavljeno i u podu. Kroz njega se vidi rečica nad kojom je izgađena gradska kuća.

Ne samo da je njena unutrašnjost na raspolaganju javnosti, već su građani dobrodošli i na terasama i zelenom krovu na kojima organizuju piknike i u reci u kojoj plivaju.

Jelena Kozbašić