Kompanija „Facebook“ planira da izvede probni let internet drona na solarni pogon ovog leta

Solarni-dronovi-za-umrežen-svet-

Kompanija „Facebook“ je tokom marta izvela probni let bespilotne letelice na solarni pogon iznad Velike Britanije. Ova letelica je preteča internet drona „Akila” čiji je probni let planiran za leto. „Akila” ima raspon krila nešto širi od Boingovog 737 modela, ali teži manje od prosečnog putničkog automobila. Solarni paneli uz pomoć kojih će „Akila” moći da se održava u vazduhu na visinama od oko 18 km mesecima u kontinuitetu, ugrađeni su u krila letelice. Sličnih dimenzija je i letelica sa ljudskom posadom Solar Impulse 2 koja je od 9. marta ove godine na svom putu oko sveta.

U intervjuu za „The Wall Street Journal”, potpredsednik Sektora za inženjering Džej Parik (Jay Parikh), je izjavio da su solarna tehnologija i tehnologija za skladištenje energije, koje su potrebne da bi se napajala letelica, tek razvijene, kao ni da hardver koji je bio dostupan prošle godine u trenutku kada je projekat najavljen, “nije bio dovoljno dobar” za ono što Fejsbuk želi da postigne ovim projektom.

Mark Cukerberg je ovim povodom na svom profilu na društvenoj mreži, završnog dana konferencije „F8” u organizaciji kompanije Fejsbuk, objavio post u kojem podseća da je ovaj probni let deo šire inicijative „Internet.org” kojom uz pomoć laserske tehnologije Fejsbuk želi da obezbedi pristup internetu ljudima koji žive u udaljenim oblastima planete u kojima ne postoji internet infrastruktura.

foto: dailymail.co.uk