Evropski parlament podržava upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Kanabis, poznat kao marihuana, je osušeni cvet biljke kanabis i smatra se jednim od najslabijih halucinogenih sredstava. Upotrebljava se kao opojna droga, za medicinske svrhe i u duhovnim obredima. Međutim, vrlo je važno da se na zakonodavnom nivou razgraniče svi vidovi korišćenja i da se na ovom polju sprovedu dodatna istraživanja, stav je koji je zauzeo Evropski parlament, usvojivši rezoluciju o korišćenju kanabisa za lečenje 13. februara 2019. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Poslanici zahtevaju jasno pravno definisanje upotrebe ove biljke u medicinske svrhe. Istakli su da kanabis deluje terapeutski na podsticanje apetita, ali i na ublažavanje simptoma psihičkih poremećaja, epilepsije, astme, raka i Alchajmerove bolesti. Kanabis takođe može da se odrazi i na popuštanje menstrualnih bolova i smanjenje rizika od gojaznosti i dijabetesa.

I Svetska zdravstvena organizacija prepoznaje pozitivna zdravstvena dejstva, i kod akutnih i kod hroničnih oboljenja: https://www.who.int/substance_abuse/facts/cannabis/en/.

Prema mišljenju Evropskog parlamenta, neophodno je da se ustanove posebne mere opreza i zaštite za mlađe osobe i trudnice. Sveobuhvatna regulacija lekova na bazi kanabisa je potrebno kako bi se ograničilo crno tržište i da bi se obezbedio zagarantovan kvalitet proizvoda. U rezoluciji se naglašava i neophodnost predostrožnosti kako ne bi došlo do zloupotrebe propisa i zavisnosti među ugroženim i osetljivim grupama stanovništva.

Istraživanje i inoviranje u oblasti lečenja kanabisom trebalo bi da se ohrabri kroz pravilno finansiranje, a zdravstveno osiguranje da pokriva delotvorne lekove na bazi ovog halucinogena. Zakoni bi podstakli upoznavanje sa primenom medicinskog kanabisa, osiguravajući obuku medicinskog osoblja i pristup pratećoj literaturi.

Prva svetska država koja je ukinula zabranu rekreativnog uživanja kanabisa je bio Urugvaj, a njegove stope je prošle godina sledila Kanada. U obe zemlje funkcioniše slobodno tržište kanabisa i konzumacija lakih droga je potpuno dekriminalizovana.

Holandija ima neke od najliberalnijih zakonskih propisa za regulaciju upotrebe lakih droga na evropskom tlu. Ipak, kanabis je i u ovoj državi Beneluksa ilegalan, ali dozvoljen za ličnu upotrebu. Toleriše se rekreativno korišćenje ove supstance i posedovanje maksimum 5 grama, a moguće ju je kupiti u tamošnjim kofi-šopovima.

Jelena Kozbašić